Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden van positie wisselen

Vraag gesteld door M. van Doorn op 7 juni 2022

Onze zomerbanden hebben momenteel de volgende profieldieptes: 2,6 en 3,6 (LV en RV) en 4,8 en 3  (LA en RA). Er zitten dus flinke verschillen tussen. Bij onze winterbandenset speelt iets soortgelijks (profieldieptes 6,4, 3,7, 5 en 5,4). Nou vind ik het zonde (van het geld maar ook van het milieu) om de hele set te vervangen als er eentje  onder de aanbevolen profieldiepte komt, terwijl andere banden nog een prima profiel hebben. Hoe flexibel zijn we met het wisselen van posities van de banden?  Kan een LV bijvoorbeeld gecombineerd worden met een RA, of moet je een bestaande  voorset en achterset bij elkaar houden en kun je die alleen samen wisselen tussen voor en achter? Wat is jullie advies om hier zo milieuvriendelijk mee om te gaan?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U omschrijft de profieldiepte van de gemonteerde zomer banden en winterbanden en u vraagt zich af of de beste twee gerust op een ander positie gemonteerd mogen worden. Dan hoeft u feitelijk maar twee nieuwe exemplaren aan te schaffen.

Uitgaande van rondom het zelfde merk, type en bandenmaat kunt u gerust de twee nog beste exemplaren op de gewenste plek laten plaatsen. Uiteraard wel op de zelfde as. Ik weet echter geen merk en type band maar is sommige gevallen heeft een band een draairichting. Dus van linksvoor naar rechtsachter kan alléén wanneer de band na de- en montage op de velg omgekeerd is gemonteerd en de draairichting dan dus weer klopt. Maar een oplettende garage of bandenspecialist zal daar ongetwijfeld scherp op zijn. Maar zo kunt toch verantwoord de resterende levensduur nog benutten en volstaan met slechts twee nieuwe exemplaren.