Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Alternatieve bandenmaat Mitsubishi Outlander

Vraag gesteld door op 30 mei 2022

ik heb Mitsubishi Outlander van bj 2007 2.0 liter en er zitten 215/60/16 autobanden op. Kan ik 215/55/16 banden onder zetten

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt of de genoemde bandenmaat onder uw auto vervangen kan worden door de alternatieve maat.

Afrolomtrek

Wanneer u van 215/60/16 naar 215/55/16 gaat verandert de hoogte/breedte verhouding (middelste getal) van de band en daarmee ook de afrolomtrek. Dat verschil is -3,24% en dit valt buiten de geaccepteerde marge van -2% tot +1,5%. Vandaar het advies deze maatvoering niet onder uw auto te plaatsen.

Dat heeft o.a. te maken met de snelheidsmeter en kilometerteller die voor z'n nauwkeurigheid wel afhankelijk is van de afrolomtrek van een band. Wanneer dat vervolgens méér of minder wordt, zal de kilometer- en snelheidsaanduiding afwijken van wat de autofabrikant bedacht heeft. Dat is wat ons betreft té ver buiten de marge met om die reden een negatief advies. De afwijkende afrolomtrek kan immers ook een negatief effect hebben op de ADAS systemen (rijhulpsystemen) zoals adaptieve cruisecontrol of automatisch inparkeren. Vandaar het advies bij voorkeur de bandenspecificatie te handhaven zoals opgegeven door de autofabrikant.