Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

VW Polo schakelt stroef

Vraag gesteld door N. el Hajami op 2 mei 2022

Ik heb een polo 6r 1.2 tsi uit 2016 handschakelbak. Tijdens het parkeren wil hij soms niet in zn achteruit. En stroef in versnelling 1 en 2 en dat is dan tijdens het parkeren, rijden of bij de stoplicht als het groen wordt. Maar soms schakeld hij prima supergoed heeft 70d op de teller staan. Maar dan ineens met parkeren niet in zn achteruit de ene keer wel de andere keer niet. Graag hoor ik waar de probleem zit. 

Merk: Volkswagen
Type: Polo 6r
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 90

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Uw VW Polo gaat soms stroef in z'n achteruit maar ook de 1e en 2e versnelling. Op andere momenten schakelt de auto verder prima.

Koppeling

Wanneer u de pook onder de genoemde omstandigheden moeilijk in beweging weet te krijgen lijkt het er overduidelijk op dat de koppeling niet voldoende vrijkomt. Dat kan soms bij hogere versnellingen en in een rijdende situatie nét wel voldoende zijn om probleemloos te kunnen schakelen. Maar bij de lagere versnelling, met name de 1 en achteruit én in een stilstaande situatie, moet de koppeling voldoende vrijkomen om de pook in de gewenste stand te krijgen.

Diagnose stellen

Ik moet u echter voor nader onderzoek verwijzen naar de garage. Misschien dat er ergens een lekkage is in de hydraulische bediening van de koppeling. Maar het kan ook iets mechanisch zijn. Dus de koppeling zélf zoals een defecte drukgroep, koppelingsplaat of druklager. Het goede nieuws is dat u het vermoedelijk niet in de versnellingsbak zelf moet zoeken. Maar al met al kan een defecte koppeling ook best een prijzige ingreep zijn. Stap één is echter eerst een goede diagnose laten stellen en vervolgens de kosten voor herstel. Maar de koppeling is zo goed als zeker de boosdoener.