Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelladen slechter voor de accu?

Vraag gesteld door J. Bouw op 11 mei 2022

Onlangs heb ik een 2017 Volkswagen E-Golf gekocht. Ik wil hiermee een rit maken naar Zweden waar ik circa 12 keer moet snelladen. Hoe slecht is dit daadwerkelijk voor de accu van de auto?

Overal op internet geeft de een aan dat het slecht is en je het moet vermijden en de ander heeft aan dat het verschil niet te merken zal zijn.

Is het verstandig om met een Volkswagen E-Golf naar Zweden te rijden?

Merk: Volkswagen
Type: E-Golf
Bouwjaar: 2017
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U overweegt een reis te maken met een VW E-Golf waarmee u naar schatting 12x moet snelladen. U vraagt of snelladen daadwerkelijk slecht is voor de accu.

Bij het snelladen wordt de accu inderdaad zwaarder belast en is het advies dat te doen wanneer haast écht geboden is. Dus voor een zo optimaal mogelijke levensduur heeft 'normaal' laden de voorkeur. Niet dat snelladen per definitie voorkomen moet worden maar indien mogelijk heeft langzaam laden dus de voorkeur. En aan de snellaadpaal bij voorkeur tot 80% dat relatief snel gaat en waar u vervolgens weer een heel eind mee op weg kunt. Daar is de snellader feitelijk ook voor bedoelt; niet voor volledig laden maar om snel weer actieradius te hebben.

Voor een trip naar Zweden heb ik zeker geen negatief reisadvies. Raadpleeg eventueel aanvullend onze EV routeplanner voor alle laadmogelijkheden onderweg.