Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rij je met een hybride altijd elektrisch of is dat voorbehouden aan een plug-in hybride?

Vraag gesteld door C. Al op 14 mei 2022

rij je met een hybride altijd elektrisch, want dat beweert mijn dealer, of doe je dat met een plug in hybride

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U vraagt of een hybride auto altijd elektrisch rijdt. Dat is bij een hybride auto nooit het geval, want het woord betekent een kruising tussen twee verschillende soorten. In dit geval een elektromotor en een verbrandingsmotor.

De eerste hybride auto (Toyota Prius, introductie 1997 en vanaf 2001 ook in Nederland) had een elektromotor/dynamo, een accupakket en een ingenieus tandwielstelsel waardoor deze componenten samenwerken waarbij de verbrandingsmotor zo efficiënt mogelijk draait en bewegingsenergie kan worden teruggewonnen. Aandrijving van de auto is dus deels via de verbrandingsmotor en deels via de elektrormotor. Later kwamen er plug-in hybrides bij. Met een krachtiger accupakket dat ook aan het stopcontact of laadpaal kan worden opgeladen. Elke hybride of plug-in hybride heeft een verbrandingsmotor aan boord. Een hybride of plug-in hybride kan een tijdje zonder de verbrandingsmotor rijden, maar deze komt in actie als de batterij leeg raakt. Er zijn in de 25 jaar dat deels elektrische auto's bestaan veel varianten bijgekomen. Nissan komt binnenkort met een auto die weliswaar een verbrandingsmotor aan boord heeft, maar die niet gebruikt wordt voor aandrijving rechtstreeks aan de wielen. De motor drijft (via dynamo) alleen een accupakket aan. De auto wordt dus feitelijk alleen op de elektromotor aangedreven, maar de energiebron is toch een verbrandingsmotor in de auto zelf.

Terugkomend op uw vraag en de bewering van uw dealer: alleen een volledig elektrische auto (batterij elektrisch of waterstof elektrisch) rijdt altijd elektrisch.