Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met een oldtimer naar Frankrijk

Vraag gesteld door J. Dekker op 1 mei 2022

Ik wil met mijn oldtimer uit 1953 naar Frankrijk . Is dat mogelijk ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt of het mogelijk is om met een oldtimer van 1953 naar Frankrijk te gaan. U doelt vermoedelijk op de geldende milieuzones.

In aanmerking?

Ga je naar Frankrijk dan kan het voorkomen dat je een milieusticker nodig hebt om in bepaalde stadscentra of departementen te mogen rijden. In principe kunnen alle Franse steden en departementen een milieuzone instellen, permanent of tijdelijk als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. Echter de meest vervuilende voertuigen, waaronder personenauto's geregistreerd vóór 1 januari 1997 en motoren van vóór 1 juni 2000, krijgen geen sticker. Uw klassieker komt dus niet voor een sticker in aanmerking en zal dus worden geweerd waar op dat moment een milieuzone van toepassing is.

Vrijstelling

Er bestaat wel een vrijstelling voor oldtimers, maar:

  • Vrijstelling kan alleen worden verkregen voor in Frankrijk geregistreerde voertuigen van ten minste 30 jaar met de aantekening op het kentekenbewijs véhicule de collection. In het buitenland geregistreerde voertuigen komen niet in aanmerking voor vrijstelling.
  • Er bestaan plannen de wet- en regelgeving voor oldtimers aan te passen. Onder meer de invoering van een speciaal oldtimervignet (vignette de collection) wordt overwogen.

Milieuzones

Op onze pagina Milieuzones in Frankrijk kunt u alle aanvullende info lezen én waar de milieuzones van toepassing (kunnen) zijn. Het mag duidelijk zijn dat u niet overal welkom bent met uw oldtimer maar er blijft nog héél veel over waar u gerust naar toe kunt. Dus feitelijk hangt het van uw reisdoel af maar met een oldtimer valt nog altijd in Frankrijk veel rijplezier te beleven. Ook zonder milieusticker dus.