Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieketting

Vraag gesteld door S. de Jonge op 5 mei 2022

Als ik mijn auto start bij koude start  hoor ik paar seconden de ketting ratelen. daarna is het weg en hoor ik het niet meer. het is alleen bij koude start eenmalig is dit normaal ?

Merk: Volkswagen
Type: Golf 6 1.2 tsi
Bouwjaar: 2010
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 105 pk

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U omschrijft een bijgeluid na het starten dat de indruk geeft van een distributie probleem. Het betreft hier een VW Golf met 1.2 FSI motor uit 2010.

Uitgerekte ketting

Een FSI of TSI motor die bij de koudstart kort ratelt maar verder geruisloos z'n werk doet is min of meer wel een vooraankondiging van een uitgerekte ketting. Een VW dealer communiceerde als vuistregel een maximale duur van drie seconden dat dit bijgeluid hoorbaar zou mogen zijn. Anders is ingrijpen noodzakelijk.

Inspecteren

Het herstel is in dit stadium dan weliswaar nog niet stel op sprong hoogst noodzakelijk maar het begin van het einde van deze ketting met toebehoren is feitelijk wel aangekondigd. En om gevolgschade zo veel mogelijk uit te sluiten is beter voorkomen dan genezen wel het devies.
We hebben het nu wel over een flink ingrijpende reparatie en mijn advies dus zeker om de bijgeluiden te laten inspecteren, wellicht is er een heel andere oorzaak dan een versleten ketting. Wie weet is het noodzakelijk om het olieniveau te corrigeren of veroorzaakt een ander onderdeel de bijgeluiden.