Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verlies koelvloeistof

Vraag gesteld door H. Francken op 13 april 2022

Vermoedelijk verlies van koelvloeistof sinds een paar maanden. Ik vul bij dat de max streep en na een paar dagen staat het peil weer net boven de ingang van het motorblok. Motor blijft wel op 90 graden en loopt niet op. Eenmaal is hij doorgeschoten naar 130 graden, een paar weken terug ,maar ging gelijk weer naar de 90 graden. De vin slaat ook in maar als we de dop er afdraaien en de motor door laten lopen kolk de vloeistof in het reservoir. De monteur snapt er ook niets van en heeft er voor de zekerheid in z.g. pil in gegooid, en tot nu toe loopt de temperatuur niet op en blijft op 90 graden steken en de koelvloeistof staat weer net boven het pijpje naar de motor en volgens de monteur te laag. We weten niet goed wat we nu moeten doen, komt dit euvel vaker voor en weet U misschien wat we er aan zouden kunnen doen. Hopende op een gunstig antwoord

Merk: Opel Meriva Turbo Cosmo 1.4
Type: Meriva 1.4.Turbo
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Benzine.
Motorvermogen: 120 pk. Motor B 14 NEL
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Uw Opel Astra verliest koelwater maar de oorzaak is niet bekend.

Luchtbel

Het omschreven verschijnsel ken ik niet als specifiek voor deze generatie Astra. De eens opgelopen temperatuur naar 130 graden lijkt op een luchtbel in het koelsysteem dat mogelijk toch te maken zou kunnen hebben met een defecte koppakking of scheurtje in de cilinderkop.

Koppakkingtester

Dus een inwendige lekkage sluit ik niet uit. De monteur kennelijk ook niet gezien de lekstop pil die hij heeft toegepast. Ik neem aan dat het koelsysteem wel onder druk is gezet om te testen op een uitwendige lekkage en dat dáár de oorzaak niet meer gezocht hoeft te worden. Dan is er ook nog een z.g. koppakkingtester, een speciale snuiver waar ze met een chemische vloeistof kunnen testen of er uitlaatgassen in het koelsysteem terecht komen. Misschien zou u nog bij uw garage kunnen informeren of men deze test nog kan uitvoeren.