Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schoonmaken remmen noodzakelijk?

Vraag gesteld door R. Korswagen op 18 april 2022

Sinds maart 2020 rij ik in een Hyundai KONA Electric. Bij het laatste onderhoud werd ik verrast door een item op de factuur: Remmen schoonmaken. Ik heb gevraagd of dat nodig was omdat ik door Corona maar 13500 km had gereden in 2 jaar en de auto in de garage staat als we hem niet gebruiken. Men zei dat het moest en de rekening werd verhoogd met Eur 120. Mijn vraag is of remmen schoonmaken bij dit type auto en na zo weinig kilometers nodig en nuttig is.

Merk: Hyundai
Type: KONA Electric
Bouwjaar: 2020
Brandstof: Elektrisch
Motorvermogen: 210

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt of het nodig is om de remmen te reinigen bij uw auto terwijl u heel weinig gereden heeft.

Elektrische auto’s en auto’s met een hybride aandrijflijn maken veel minder gebruik van de hydraulische reminrichting. Wanneer er vertraagd wordt zal de aandrijflijn altijd proberen om de energie die vrijkomt terug te winnen en zo de HV accu weer op te laden. Pas wanneer er zoveel remkracht nodig is dat de gewenste vertraging niet gehaald wordt door midden van dit regeneratief remmen zullen de hydraulische remmen worden aangesproken. 

Zodoende komt het veelvuldig voor dat onderdelen van de hydraulische reminrichting vast gaan zitten of aangetast worden door roest. Een voorbeeld is een vraag die al eerder gesteld is op ons platform: Verroeste remschijven. Of het in dit geval noodzakelijk was om de remmen te reinigen kan ik niet beoordelen, maar dergelijke werkzaamheden zijn zeker niet ongewoon.