Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schakelproblemen Ford Fiesta

Vraag gesteld door op 28 april 2022

Ik heb problemen met schakelen. Hij gaat soms heel moeilijk in versneller 1-2-3 en achteruit. Hij blijft regelmatig hangen. Vooral bij langzaam rijden of file. Versnelling blijft hangen in bijv 2 en staat muurvast. Ik kan dan geen kant meer op. Niet naar z’n vrij. Opschakelen of terug schakelen. Koppeling los laten en opnieuw indrukken wil helpen maar kan niet altijd als je in de file rijd. Met achteruit parkeren zit de versnelling  soms muur vast  en moet ik de auto uit laten vallen om hem in z’n vrij te krijgen of in een andere versnelling.

Merk: Ford
Type: Fiesta
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 140
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U meldt dat u problemen heeft bij het schakelen, met name de achteruit en de versnellingen 1-2-3.

Koppeling

Wanneer u de pook vervolgens amper in beweging weet te krijgen lijkt het er overduidelijk op dat de koppeling niet voldoende vrijkomt. Dat kan soms bij hogere versnellingen zoals 4 en 5 nét wel voldoende zijn om te kunnen schakelen. Maar bij de lagere versnelling, met name de 1 en achteruit, moet de koppeling voldoende vrijkomen om de pook in de gewenste stand te krijgen.

Diagnose stellen

Ik moet u echter voor nader onderzoek verwijzen naar de garage. Misschien dat er ergens een lekkage is in de hydraulische bediening van de koppeling. Maar het kan ook iets mechanisch zijn. Dus de koppeling zélf zoals een defecte drukgroep, koppelingsplaat of druklager. Het goede nieuws is dat u het vermoedelijk niet in de versnellingsbak zelf moet zoeken. Maar al met al kan een defecte koppeling ook best een prijzige ingreep zijn. Stap één is echter eerst een goede diagnose laten stellen en vervolgens de kosten voor herstel. Maar de koppeling is zo goed als zeker de boosdoener.

 

Reacties

W. Crombeecke

Auteur - 12 juli 2023

Goedemorgen,
Hier exact hetzelfde probleem bij mijn Ford Fiesta uit 2016.
Wat is uiteindelijk de diagnose geweest?