Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reservewiel zinvol?

Vraag gesteld door op 28 april 2022

Is het zinvol een reservewiel of een thuiskomertje in de auto te hebben?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt of een thuiskomertje of reservewiel zinvol is om toch aan boord te hebben.

Wegenwacht

Steeds meer auto's hebben geen reservewiel meer om zo gewicht en dus brandstof te besparen, maar niet handig bij een lekke band. De Wegenwacht komt maandelijks vele duizenden pechgevallen met lekke banden tegen. Daarom beschikt de Wegenwacht over een universeel reservewiel dat past op bijna elke auto. Dus binnen onze landsgrenzen is een lekke band vervelend maar zijn hulptroepen nabij en kan de Wegenwacht ter plekke ook vaak een noodreparatie uitvoeren om weer snel mobiel te zijn.

In het buitenland kunt u desnoods de ANWB alarmcentrale inschakelen die vervolgens een plaatselijke garage inschakelt of één van onze zusterclubs indien aldaar actief. In het hoogseizoen kan dat zelfs een Wegenwacht collega zijn wanneer deze toevallig in de buurt is in een populair vakantiegebied. Iets zelf regelen kan ook wanneer u redelijk in de bewoonde wereld bent.

Buiten Nederland

Maar buiten Nederland is een reserve- of noodwiel eigenlijk wel wenselijk, omdat het regelen van hulp toch soms een stuk bewerkelijker is. Wanneer je dan op een veilige en snelle manier zélf een reserve- of noodwiel kunt monteren is dat toch wel wenselijk. Statistisch gezien komt het gelukkig slechts sporadisch voor maar indien mogelijk is ons advies tóch met reservewiel op pad te gaan. Sommige mensen beschikken over een set winterwielen waarvan er één prima als noodwiel ingezet kan worden. Vergeet dan niet een krik en wielsleutel mee te nemen.