Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Profieldiepte all seasonbanden in Frankrijk

Vraag gesteld door op 13 april 2022

In Frankrijk moeten winterbanden minimaal 4 mm profiel hebben. Is dat voor allweather banden(met sneeuwvlokcode)  in de zomer ook verplicht?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt of all seasonbanden in de zomer volgens de Franse regels óók tenminste 4 mm profiel moeten hebben.

Winterbanden

Vanaf 1 november 2021 ben je in de berggebieden in Frankrijk (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) verplicht om in de winterperiode van 1 november t/m 31 maart op winterbanden te rijden tenzij je sneeuwkettingen meeneemt in de auto.

Profiel

De regel dat winterbanden tenminste 4 mm profiel moeten hebben is onjuist. In Oostenrijk is dat wel het geval maar Frankrijk meldt daar niks over. Dus is de conclusie dat u met de betreffende all season/weatherbanden gerust met minder dan 4 mm aan profiel mag rijden maar nooit minder dan de wettelijke 1,6 mm. En ónze voorkeur gaat uit naar tenminste 2 mm profieldiepte. Dan is het beste van een band er wel nadrukkelijk vanaf.

 

Reacties

 

W. Lubbers

Auteur - 7 janauri 2023

Is dat nog steeds het correcte antwoord? Bij de beschrijving van winterbanden in Frankrijk op uw website staat niets over profieldiepte. Dat verbaast me .

Jos

ANWB Expert - 9 januari 2023

Voor Frankrijk geldt voor winter- of all-seasonbanden géén minimale profieldiepte van 4 mm. In de landen waar wél een dergelijke regel geldt vermelden we dat er ook bij. Maar Frankrijk hanteert geen minimale grens van 4 mm en geldt feitelijk dat 1,6 mm de wettelijk grens is. Ik benadruk wel dat bij winterse neerslag onder de 4 mm profieldiepte, de prestaties een stuk zullen afnemen.