Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Noodzakelijke reparaties één jaar na aflevering

Vraag gesteld door op 13 april 2022

Ik heb vorig jaar mei een tweedehands Toyota aygo gekocht (2013). Hij heeft toen nog een  grote beurt gehad. Nu heeft de auto vandaag een kleine beurt gehad en kwam er uit dat de accu vervangen moest worden en dat condensor lek is. Over beide is niks gezegd bij de aankoop. Kan dit in een jaar zo verslechterd zijn of hebben ze dit verzwegen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Een jaar geleden kocht u een Toyota Aygo en bij de kleine beurt onlangs bleek de accu aan vervanging toe te zijn en de condensor lek van de airco. U vraagt of dat vorig jaar niet al opgemerkt had moeten worden.

Accu

Een accu heeft een levensduur van heel gemiddeld 4-6 jaar. Dus gezien de leeftijd van de auto is inmiddels een nieuwe accu niet uitzonderlijk en kan je niet met terugwerkende kracht vaststellen dat de accu een jaar geleden óók al slecht was. Eerlijk gezegd had de accu dan in de tussentijd de nodige startproblemen moeten vertonen. Wanneer de accu nu op is was deze een jaar geleden nog goed genoeg. Bovendien kan een accu ook redelijk spontaan de geest geven.

Condensor airco

De condensor van de airco is min of meer vergelijkbaar met de radiateur van het koelsysteem. Uiteraard is de functie anders maar zit net als de radiateur achter de grille, vol in de rijwind dus. Een lekkage kan gemakkelijk ontstaan door een object van buitenaf. Een steentje bijvoorbeeld. Ook hier geld dat je niet meer kunt aantonen dat deze lekkage er vorig jaar al was. Dat is ook niet aannemelijk om dat het functioneren van de airco dan al snel problemen had moeten geven. Er kan immers ook een fataal steentje een paar maanden geleden deze lekkage hebben veroorzaakt.

Conclusie

Ik begrijp uw vraagtekens maar beide defecten kunnen bij een 9 jaar oude auto best een keer aan de orde zijn. En zeker ook gedurende dit eerste gebruiksjaar zónder dat dit bij de koop al gespeeld hoeft te hebben. U moet het echt zien als deels pech en normaal onderhoud waar de verkoper niks aantoonbaars in te verwijten valt.