Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur schokdempers

Vraag gesteld door op 25 april 2022

Wanneer zouden de schokbrekers vervangen moeten worden?

Merk: renault
Type: captur
Bouwjaar: 2013
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 90

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt wanneer de schokdempers in aanmerking komen voor vervanging.

Normaal gebruik

Bij normaal gebruik kunnen de schokdempers een autoleven lang mee gaan, maar het blijft een slijtage-onderdeel. De levensduur is wisselend. De onderhoud uitvoerende garage zal ze bij een beurt controleren en vervangen als dat nodig is. Ook bij de verplichte APK krijgen de schokdempers een zeker aandacht.

Slijtage

De slijtage gaat heel geleidelijk en dat maakt het lastig zelf te constateren dat de schokdemperwerking minder wordt. Je zou het kunnen merken wanneer het weggedrag wat minder koersvast lijkt of bij het nemen van een verkeersdrempel de auto wat langer nadeint. Een ongelijke dempende werking tussen links en rechts kan soms ook een verschijnsel zijn dat duidt op een lekkende schokdemper. Maar een levensduur die je min of meer kunt voorspellen is er niet.

Conclusie

Meestal volbrengt een auto met rondom dezelfde eerste montagedempers de volledige gebruiksduur. Maar wanneer ik een indicatie zou moeten geven is een levensduur van tenminste 10 jaar en 150.000 km wel een redelijk uitgangspunt. Maar veel langer is dus zéker niet uitzonderlijk en zal uiteindelijk een versleten of defecte demper zich vanzelf laten opmerken óf bij onderhoud of APK aan het licht komen.