Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Katalysator stuk

Vraag gesteld door op 19 april 2022

Mijn Ford, nieuw gekocht juli 2016 heeft nu 120.000 km gereden. Motorlampje ging branden. Garage leest de computer uit: katalysator stuk, “kan gebeuren”. Nieuwe kost €870. Altijd dealer onderhouden geweest en nooit reparaties gehad.  

Wat zou ik nog moeten (laten) controleren om te voorkomen dat de oorzaak niet even later tot dezelfde reparatie leidt ?
Is het reëel dat de katalysator nu (al) kapot is ?

Merk: Ford
Type: Cmax
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 125

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Bij uw Ford is de katalysator defect en u vraagt wat de oorzaak kan zijn en of dit normaal is bij deze leeftijd.

Mogelijke oorzaak

Bij een auto met een dergelijke leeftijd en kilometerstand hoeft u niet te verwachten dat de katalysator defect is. De katalysator kan defect raken wanneer er gereden wordt met een auto waarbij de verbranding niet goed verloopt. U merkt dit aan stotteren van de motor en een motorlampje dat knippert. Een katalysator kan niet tegen onverbrande benzine. De brandstof verbrandt dan alsnog in de katalysator en dat zorgt voor dermate hoge temperaturen dat het binnenwerk beschadigd raakt. Ook kan een overmatig olieverbruik zorgen voor een kortere levensduur van de katalysator. Een andere oorzaak is beschadiging van buitenaf; de katalysator kan defect raken door een harde dreun tegen de onderzijde van de uitlaat. Stel u rijdt hard tegen verkeersdrempel, dan is er wel altijd schade aan de buitenkant waar te nemen.

Conclusie

Wanneer er geen sprake is van een van deze externe factoren zou u een dergelijke reparatie niet hoeven te verwachten. Een katalysator kan normaal gesproken gemakkelijk een autoleven lang mee gaan. Gezien de leeftijd en de kilometerstand zou ik u aanraden om een voorstel te doen bij de dealer. Een levensduur van zo’n 12 jaar is te verwachten en we zitten nu op de helft. Ik denk dat het heel redelijk is wanneer de kosten gelijk verdeeld worden.

U kunt meer informatie vinden over de te nemen stappen op onze site: Stappenplan klachten na aankoop.