Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een 9 jaar autostoeltje nog veilig?

Vraag gesteld door op 12 april 2022

Via familie kunnen we een maxi cosi groep 0 overnemen. Het stoeltje is voor 1 kindje gebruikt, altijd heel zuinig mee omgegaan, heeft de afgelopen jaren droog en donker opgeslagen gestaan. Maar, het stoeltje is ondertussen wel al ruim 9 jaar oud. Is het dan nog veilig?

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert


U vraagt of een Maxi-Cosi stoeltje van ruim 9 jaar oud nog veilig is.

Verouderingsproces

Ook autostoeltjes hebben niet het eeuwige leven. Bij oudere zitjes kan materiaalmoeheid en slijtage ervoor zorgen dat een optimale bescherming niet meer gegarandeerd kan worden. Het kunststof waar ze van gemaakt zijn, is onderhevig aan een verouderingsproces. Het kan broos worden en daarmee zijn sterkte eigenschappen verliezen.

Levensduur

Van invloed op het verouderingsproces zijn onder andere hoe vaak het zitje gebruikt en belast is en de blootstelling aan UV-straling en vocht. Meerdere autostoeltjesfabrikanten geven tegenwoordig een levensduur op voor een stoeltje. Het kan zijn dat dit al vermeld staat in de handleiding van het betreffende zitje. Als dit niet zo is kunt u navraag doen bij de fabrikant.

Conclusie

De levensduur die fabrikanten opgeven verschillen behoorlijk en variëren van 4 tot 12 jaar. De kans is dus groot dat een ruim 9 jaar oud exemplaar niet meer hetzelfde veiligheidsniveau biedt als een gloednieuw exemplaar.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina over waar op letten bij een tweedehands autostoeltje