Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Contactslot gaat soms zwaar

Vraag gesteld door op 14 april 2022

Mijn contactslot werkt niet meer naar behoren bij warm weer (boven 15 graden). De auto start altijd, echter als ik hem in de laatste stand wil draaien (starten) moet ik de sleutel hard doorduwen, hij geeft een hoop weerstand. Bij lagere temperaturen is dit niet van toepassing, dan werkt alles gewoon goed. Wat is aan te raden?

Merk: Toyota
Type: Aygo
Bouwjaar: 2008

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U heeft een Toyota Aygo waarbij de contactsleutel soms zwaar gaat, met name bij een buitentemperatuur van boven de 15 graden.

Contactslot

Feitelijk bestaat een contactslot uit twee delen. Het mechanische gedeelte waar u de sleutel insteekt en aan het einde daarvan het elektrische gedeelte, die het elektrische startcommando moet verzorgen. 

U zou éérst eens kunnen proberen de reservesleutel te gebruiken. Een contactsleutel kan soms ook wat slijtage vertonen waardoor alles niet meer zo soepel functioneert. Een volgende stap zou kunnen zijn een gedoseerd spuitje kruipolie spuiten in het mechanische deel van het contactslot. Speciale slotspray of grafiet is misschien nog beter.

Elektrische gedeelte

Wanneer dat allemaal géén resultaat geeft is wat mij betreft het elektrische gedeelte van het contactslot het meest verdacht. Dan wordt het wel een garageklus om het contactslot te demonteren en eventueel te vervangen. Misschien dat het elektrische deel los leverbaar is en het mechanische gedeelte kan blijven zitten.