Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Citroën C3 gaat in ECO-modus

Vraag gesteld door L. Oldenbeuving op 18 april 2022

Ik heb met mijn auto na een reparatie aan de koppakking dat ik de auto in stap sleutel in het contact doe, accu lampje knippert en als het contact omdraait om te starten geeft ie in het display aan eco modus geactiveerd, ik kan zonder problemen starten en weg rijden en na een tijdje gereden te hebben en daarna weer weg wil rijden krijg ik dit niet meer te zien. Alleen na een tijdje stil staan zie ik dit. Kan dit kwaad? Kan het online niet echt vinden, ene zegt naar garage ander schrijft is een gehaat en geliefde functie van citroen en kan geen kwaad. Help!

Merk: Citroën
Type: C3
Bouwjaar: 2006
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 1.4

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


Bij uw Citroën gaat het acculampje knipperen als u de sleutel in het contact steekt en als u het contact omdraait, worden de ECO-modus geactiveerd. U vraagt of dit kwaad kan. 

ECO-modus

In deze generatie van de C3 is de ECO-modus een stand waarbij voorkomen wordt dat de accu wordt leeggetrokken door stroomverbruikers. Normaal gesproken gaat deze stand in werking als de auto een tijdje met ingeschakeld contact stilstaat met de motor uit. 

In het instructieboekje staat daarover het volgende:
"Om te voorkomen dat uw accu leeg raakt wanneer de motor is afgezet, wordt uiterlijk na 30 minuten automatisch de ECO-modus ingeschakeld. Ter controle verschijnt er een melding op het display. Alle elektrische voorzieningen die met het comfort te maken hebben, worden automatisch uitgeschakeld. Om ze weer in te schakelen, moet u de motor starten."

Laadtoestand of algehele conditie accu

Bij uw C3 verschijnt de melding (ook) vóórdat u de motor start en blijft dan nog even staan. De dealer zou de auto verder kunnen onderzoeken, maar ik vermoed dat de melding te maken heeft met de laadtoestand of algehele conditie van de accu. Deze kunt u door de Wegenwacht laten doormeten.