Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bijgeluid Peugeot 208

Vraag gesteld door R. van Burgsteeden op 28 april 2022

Als wij met laag toerental optrekken (vooral in de 3e versnelling) dan horen we een rammelend geluid in de auto. Het rammelende geluid is het ergst bij een koude motor en word minder zodra de motor warmer word maar verdwijnt niet. Natuurlijk lastig te zeggen zonder de auto gezien te hebben maar hebben jullie misschien een idee wat dit geluid veroorzaakt? Misschien een bekend euvel bij dit type auto of iets dergelijks? Alvast bedankt voor het meedenken. 

Merk: Peugeot
Type: 208
Bouwjaar: 2015
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 110

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U hoort vooral in de 3e versnelling een rammelend bijgeluid bij uw Peugeot 208. U vraagt of dit een bekend euvel is.

Mogelijke oorzaken

Een dergelijk bijgeluid kan een heel rijtje mogelijke oorzaken hebben. Het is belangrijk te weten of het iets motorisch is of iets dat daar los van staat. U zou nog kunnen proberen of het verschijnsel óók optreedt wanneer u in een stilstaande situatie het toerental langzaam laat oplopen tot rond dat toerengebied. Mocht dat zo zijn dan kan bijvoorbeeld de oorzaak in de aandrijflijn al geschrapt worden.

Conclusie

Maar wanneer ik op basis van uw omschrijving de meest logische oorzaak zou moeten aanwijzen, dan denk ik aan een rammel in de katalysator of elders in of aan de uitlaat. Maar dat is meer een algemeen bekend euvel en een bekende bron voor rammels en resonanties en niet specifiek voor deze auto. Wanneer het geluid ook oproepbaar is in een stilstaande situatie, dan moet een garage met de auto op de brug de bron van dit geluid toch redelijk snel kunnen opsporen.