Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden in Duitsland

Vraag gesteld door C. Bakker op 10 april 2022

19 april gaan we voor een paar dagen naar oostenrijk, heb nu nog de winterbanden onder de auto en lees dat ze er voor oostenrijk af mogen maar voor duitsland is het een inschatting voor zover ik het kan volgen, klopt dat

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U gaat in april via Duitsland naar Oostenrijk en vraagt u zich af hoe zit met de winterbandenverplichting in Duitsland.

Winterse omstandigheden

Voor Duitsland geldt dat als winterse omstandigheden dat vereisen, het gebruik van winterbanden verplicht is (situative Winterreifenpflicht). Winterse omstandigheden zijn: ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Voor Oostenrijk geldt dat het gebruik van winterbanden verplicht is van 1 november t/m 15 april bij winterse omstandigheden.

Conclusie

Simpel gezegd zijn het de weergoden die gaan bepalen of de winterbanden voor uw rit door Duitsland noodzakelijk zullen zijn. Wanneer ik zo naar de voorspellingen kijk lijkt de temperatuur overdag gemiddeld ruim boven de 10 graden te komen zónder winterse neerslag. Dus zijn de voortekenen in dit stadium dat winterbanden niet noodzakelijk er onder moeten. Maar mocht een bandenwissel van winter- naar zomerbanden allemaal kort dag gaan worden, dan zie ik geen enkel bezwaar om de rit toch op winterbanden te maken. De temperaturen zijn ook weer niet zodanig dat winterbanden een nadelig effect gaan hebben op de verkeersveiligheid. Wat mij betreft géén bezwaar wanneer u de rit toch nog met de winterbanden gaat afleggen.