Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuurbekrachtiging zweet

Vraag gesteld door op 4 april 2022

Ik constateerde een beperkte lekkage aan een (flexibel deel) van de leiding van de stuurbekrachtiging. (gegevens auto heb ik vermeld). Voor zover ik het beoordeel, gaat het om de leiding vanaf het stuurhuis naar de pomp (V-snaaraandrijving). De beperkte lekkage zit in een leidingdeel relatief dicht bij de motor. Vermoedelijk op een (geperste) aansluiting van twee flexibele stukken leiding.

Ik vermoed dat de lekkage nog niet APK-afkeur is? De auto stuurt goed en het vloeistofniveau in het reservoir lijkt me niet waarneembaar gedaald.  
Wat zou uw advies zijn? Ik zie dat er lakkage-stop-middelen zijn (bijvoorbeeld Bars Leaks Power Steering Stop-Leak 200ml): is dat een (blijvende) oplossing). Ik zou de leiding plaatselijk kunnen omwikkelen met absorberend materiaal om lekken op andere leidingen, kabels en V-snaren tegen te gaan. Ik zie zelf niet veel in het hergebruik van een 2e-hands leiding. (de lekkage zit op een plek dicht bij de motor, waar de leiding veel beweegt in samenhang met bewegingen van de motor: ik vermoed dat dit euvel relatief veel voorkomt)

Ik ben benieuwd naar uw antwoorden, adviezen.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat u het beste kan doen nu een leiding van de stuurbekrachtiging nat is.

Een lekkage die zo klein is dat u geen verlies van vloeistof constateert, noemen we zweten. Wanneer een leiding zweet is dit geen reden tot APK afkeur dus op dit moment hoeft u zich hier geen zorgen over te maken.

Het soort stop-lekkage middeltjes dat u noemt voldoet over het algemeen wel maar de ervaring is dat een lekkage vaak het begin is van een groter defect. Bijvoorbeeld een slang die binnenkort los komt van de koppeling of scheurt. Ik zou dus altijd adviseren om de slang te laten vervangen.

Ik ben het met u eens dat een tweedehands slang vast in net zo'n conditie is als uw huidige dus vervangen voor een gebruik exemplaar is niet aan te raden. Het is het slimste om de slang te demonteren en deze te laten repareren of dupliceren door een specialist in persslangen zoals Pirtek.