Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opladen hybride auto

Vraag gesteld door B. van Herwaarde op 8 april 2022

Ik zie volledig elektrische auto's, met zat info over hoe te laden laadpaal enz enz echter echter ik kan als 62 jarige digibeet niets over vinden over een hybride auto zoals honda of prius hoe die opgeladen moeten worden.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt hoe een hybride auto opgeladen moet worden.

Om duidelijk te zijn moet er een verschil gemaakt worden in hybride auto en plug-in hybride auto’s.

Hybride
Bij zogenaamde volledig hybride auto’s hoeft de berijder niets te doen om de accu’s op te laden. Deze worden tijdens het rijden opgeladen met restenergie die ontstaat bij gas los laten en afdalen bijvoorbeeld. Deze hybride auto’s hebben doorgaans een redelijk kleine hoogspannings accu maar de accu zorgt wel voor een aanmerkelijk lager brandstofverbruik. Een hybride is eigenlijk voor iedereen inmiddels wel een passend alternatief om zonder praktische bezwaren of nadelen een gunstiger verbruik en uitstoot te realiseren. Het enige aandachtspunt is de opgegeven maximale aanhangwagenmassa dat bij een hybride ook weleens te beperkt is om bijvoorbeeld de gewenste caravan of aanhanger te mogen trekken. Dat geldt ook voor de plug-in versies.

Plug-in hybride (PHEV)
Bij plug-in hybride voertuigen is er wel een mogelijkheid om de hoogspannings accu vanuit een vast laadpunt op te laden. Deze auto’s zijn voorzien van een stuk grotere accu en de auto’s kunnen vaak een behoorlijke afstand geheel elektrisch rijden. Vaak ongeveer 40 kilometer (afhankelijk van het gekozen accupakket door de autofabrikant) wat in de meeste gevallen meer dan genoeg is voor dagelijks gebruik.  
Deze auto’s kunnen net als een volledig elektrisch auto opgeladen worden door gebruik te maken van een laadpaal of via de thuisladen. Soms ook via een snellaadpaal maar dat is weer afhankelijk van de gekozen keuze van de fabrikant. 

Een goede vergelijking tussen deze twee types hybride aandrijving kunt u zien op een van onze vergelijken: Honda Jazz VS Renault Captur