Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoog olieverbruik Kia Carens

Vraag gesteld door op 6 april 2022

Het olieverbruik van de auto is opgelopen tot een liter per 2000km. In de garantievoorwaarden staat geen ondergrens voor het verbruik.
Is een dergelijk verbruik dermate hoog dat de garantie kan worden aangesproken vanwege een deffect aan de motor of andere lekkage?

Merk: Kia
Type: Carens
Bouwjaar: 2015
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 135

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Uw Kia Carens verbruikt momenteel 1 liter motorolie op 2.000 km. U vraagt of dat niet te veel is.

In de handleiding van uw auto wordt géén maximale olieconsumptie aangegeven. Sommige merken doen dat wel en komt dat meestal uit op zo'n 1 liter op 2.500 km. Een algemeen advies is dat bij een verbruik van méér dan 1 liter op 1.000 km technisch ingrijpen wel wenselijk is. Dan is er feitelijk sprake van een gebrek.

Ik weet niet wat de huidige tellerstand is van uw auto en of dit verbruik ook inherent zou kunnen aan de inwendige slijtage van motor met een hoge tellerstand. Maar tot aan pakweg 150.000 km zou ik dit olieverbruik toch best als buitensporig hoog willen beschouwen. Wat mij betreft heeft u alle reden de dealer aan te spreken over dit verbruik én met de aanvullende vraag waar Kia communiceert welk olieverbruik nog maximaal acceptabel is. Voor een 7 jaar jonge Kia vind ik dit rijkelijk fors en is dit aankaarten bij de dealer zeker op z'n plaats.

Overigens is de verwachting dat de motor dit verbruikt zonder dat u overigens een opvallende blauw oliepluim hoeft waar te nemen. Daar is dit verbruik gelukkig nog te bescheiden voor. Een uitwendige lekkage moet op straat en zéker op vaste parkeerplekken toch inmiddels wel heel nadrukkelijk zichtbaar zijn. Vandaar de verwachting dat het om olieverbruik gaat en géén lekkage.