Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

EGR uitschrijven in software

Vraag gesteld door J. Verburg op 6 april 2022

Controlelampje blijft branden oranje storing in Egr volgens dealer, is uitgezet doch na enkele dagen weer branden. ATM chiptuning in Houten kan Egr uit software weghalen, auto rijdt heel goed. Wat zijn de gevolgen voor APK? 

Merk: Volkswagen polo diesel
Type: Hatchback
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Diesel

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U overweegt om bij uw Polo de EGR klep uit de software te schrijven en zo feitelijk uit te schakelen.

EGR klep

De EGR klep zorgt voor het terugvoeren van uitlaatgassen (onder bepaalde omstandigheden) om zo de verbrandingstemperatuur te verlagen en een schonere uitstoot te verkrijgen. Helaas kan deze klep inwendig vervuilen met de daarbij behorende klachten en/of storingen. Vervangen is vaak een kostbare ingreep en zien we steeds vaker dat deze klep wordt afgesloten en in de software van de auto wordt ingegrepen om geen storingsmeldingen te krijgen.

APK

Bij de APK vindt er geen actieve controle wat betreft de werking van de ERG-klep plaats en het wel of niet functioneren zal ook niet aan het licht komen bij de roetmeting. Bij de APK zijn dus (voorlopig) geen problemen te verwachten. Formeel voldoet de auto niet meer aan de emissie-eisen waar de typegoedkeuring op gebaseerd is en bent u dus bij gebruik van de auto wel altijd in overtreding.