Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

E10 en reinigen benzine systeem

Vraag gesteld door H.G. Krook op 29 maart 2022

Ik rijdt een Renault Scenic automaat bouwjaar 2018. Ik rijdt gemiddeld 6000 tot 8000 km per jaar, afhankelijk van vakanties. Ik tank regelmatig E10 benzine en na 3 tankbeurten E5.Nu krijg ik elk jaar bij de onderhoudsbeurt een rekening van plm. €. 25,00 ex BTW extra omdat de garage het benzinesysteem schoonmaakt. Is dit noodzakelijk of kan ik hiervan afzien en is dat verstandig.
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Uw dealer reinigt jaarlijks het brandstofsysteem maar deze extra ingreep staat niet in het onderhoudsschema. De extra kosten zijn hiervoor €25, - ex BTW. U vraagt of dit nodig en verstandig is.

Ingreep nodig?

Ik vermoed dat de garage een brandstofreiniger toevoegt aan het systeem ten behoeve van inwendig reinigen. Voor de gemiddelde gebruiker zie ik een dergelijke ingreep niet als een noodzakelijke aanvulling. De brandstofkwaliteit is goed genoeg om zonder toegevoegde reinigers lang te kunnen blijven rijden. Ook het inwendig reinigen van de motor is wat mij betreft bij regulier en voorgeschreven onderhoud geen noodzakelijke ingreep. Daarom denk ik toch vooral dat het hier gaat om een commercieel aantrekkelijk product om dit aan te bieden.

Ik wil het zeker niet helemáál als overbodig en nutteloos afdoen. Auto's die duidelijk minder kilometers op jaarbasis maken dan gemiddeld lopen zeker eerder kans op inwendige motor- en brandstofsysteemvervuiling. Uw jaarkilometrage is laag met wellicht ook vaak en veel korte ritjes. Dus deze schoonmaakbeurten vind ik op basis van uw gebruik niet helemaal onlogisch. En waarschijnlijk wordt er gedacht ‘baat het niet dan schaadt het niet’.

Conclusie

Ik wil overigens nog benadrukken dat deze ingrepen niet in het onderhoudsschema met de daarbij behorende werkzaamheden wordt voorgeschreven. Dit zijn duidelijk extra ingrepen die als aanvullingen worden verkocht met een voor de dealer gunstig prijskaartje. Vraagt u eens wat de reden is dat het juist bij uw auto wordt toegevoegd. Indien het een standaard procedure is zie ik er de toegevoegde waarde niet van in.