Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Doorrijden of inruilen?

Vraag gesteld door B. Vink op 1 april 2022

Ik rij sinds 2016 in mazda 3 met veel plezier.
Nu staat hij op 100000 km, vraag mij af wat de te verwachten onderhoudskosten zijn in de toekomst en een goed inruilmoment??

Merk: Mazda
Type: 3
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 2.0
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


Uw Mazda 3 uit 2016 heeft 100.000 km gereden. U vraagt wat de verwachte onderhoudskosten zijn en wanneer het een goed moment is om in te ruilen.

Normale slijtage

Het reguliere onderhoud verandert niet zozeer, maar u kunt wel te maken krijgen met kosten door normale slijtage. Meestal zijn de remmen zo rond de 100.000 km wel aan de beurt en een accu kan na 6 jaar ook eens de geest geven. Maar met die investering kunt u ook weer een hele tijd vooruit en er gaat minder geld mee gemoeid dan met de aanschaf van een nieuwe auto. De motor heeft een distributieketting, dus kosten voor een nieuwe riem staan ook niet op de begroting. 

Vervangen?

Alleen als u de auto zou vervangen voor een veel lichtere, kleinere en zuiniger auto bent u goedkoper uit. Maar als de auto goed bevalt (ook qua rijkosten) zie ik ook geen technische noodzaak om hem te vervangen. Met een lange gebruiksduur beperkt u de afschrijving en de algehele kwaliteit van de auto staat een lange gebruiksduur ook niet in de weg.