Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzine auto óf hybride bij 40.000 km per jaar

Vraag gesteld door op 30 maart 2022

Ik rijd in een jaar bijna 40.000 km. Nu ben ik opzoek naar een zuinige en kleine auto. Ik heb mij verdiept in hybride auto's maar kwam erachter dat deze in wegenbelasting weer best duur zijn. Wat raden jullie aan? Beter een hybride auto die ongeveer 1/20 kan rijden maar duurder in de wegenbelasting is of toch een zuinige benzine auto?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U zoekt een zuinige kleine auto om daar zo'n 40.000 km op jaarbasis mee te rijden. U vraagt zich af of een hybride een goedkoper alternatief is ondanks de vaak hogere massa en daaraan gerelateerde MRB.

Indicatie kilometerprijs

Die inschatting valt wat lastig te maken wanneer je niet twee geschikte kandidaten zorgvuldig naast elkaar kunt zetten om zo tot een kilometerprijs indicatie te komen. Een hybrid zal in aanschaf ook wat duurder zijn in vergelijking met overeenkomstige benzine versie. Dus naast de MRB zijn er meerdere factoren die nét het verschil kunnen maken.

Autokostenprogramma

Daarom verwijs ik u naar ons Autokostenprogramma waar u van twee mogelijke kandidaten kunt laten berekenen wat de kilometerkosten zijn. Uiteraard ook op basis van de aanschafprijs, uw jaarkilometrage en geplande gebruiksduur. Want een proef op de som van twee willekeurige benzine en hybrid kandidaten laat zien dat de verschillen soms klein kunnen zijn. Vandaar dat je hele specifieke input moet hebben om de twee kostenplaatjes zorgvuldig naast elkaar te krijgen.