Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke brandblusser voor een elektrische auto?

Vraag gesteld door op 8 februari 2022

Wij hebben een Polestar 2 (elektrische auto). Ik vraag mij af of er een geschikte brandblusser is voor dezer auto (en andere elektrische auto's).

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U wilt weten welke brandblusser u kunt gebruiken bij brand aan een elektrische auto.

De brandblusser

De brandblusser die u nodig heeft voor het blussen van een brand bij een elektrisch voertuig moet voorzien zijn van de markering NTA 8133. Meer informatie vindt u op: NTA-markering voor brandblussers. Deze blussers zijn (nog) niet verkrijgbaar in de ANWB winkels. Let wel op voor de schadelijke gassen die ontstaan bij een brand van een Li-ion batterij; zorg dat u deze gassen niet in ademt, waarschuw hier ook omstanders/omwonenden voor. 

Brandgevaar

Een brand volledig blussen zal waarschijnlijk heel lastig worden en zal alleen lukken bij een kleine of beginnende brand. We adviseren dan ook altijd in geval van brand contact op te nemen met de brandweer zodat deze kan controleren en eventueel kan (na)blussen indien dit noodzakelijk is. Omtrent brandgevaar bij elektrische auto’s doen veel verhalen de ronde. Het laatste onderzoek op dit gebied is deze: EV veel brandveiliger dan andere auto's. Wat toch weer voor enige geruststelling zorgt hoop ik.