Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat heb ik aan een sperdifferentieel?

Vraag gesteld door op 13 februari 2022

Mijn auto, VW Golf 7 GTE,  is uitgerust met een sperdifferentieel. Wat heb ik hier aan ? Ik ben een rustige rijder, rijd 14000 km pj, en op vakantie hangt er een caravan aan de auto.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Uw VW Golf heeft een sperdifferentiel. U bent een rustige rijder en u vraagt wat het nut daarvan is.

Differentieel

Een differentieel stelt de auto feitelijk instaat om de aandrijving te behouden wanneer de wielen met een ongelijke snelheid draaien. Dus bijvoorbeeld in een bocht. Een sperdifferentieel doet dat ook, echter tot een zekere hoogte. De wielen kunnen ook hier onafhankelijk van elkaar met een verschillende snelheid draaien, maar niet onbeperkt. Het nut is slechts van toepassing bij een nadrukkelijke sportieve rijstijl óf op een onverhard terrein, dus bij een 4WD voertuig. Bij flink sportief bochtenwerk en stevig accelereren of het rijden op een glibberige ondergrond, kan het een nuttige functie hebben. Dus voor berijders met nadrukkelijke sportieve ambities.

Conclusie

Voor u is er feitelijk geen voordeel, maar op basis van uw gebruik ook geen nadeel. Dit sperdifferentieel zal tot zeker hoogte als een gewoon differentieel onopvallend zijn werk doen en zal het 'sperren' vermoedelijk nooit bij u aan de orde zijn. Het zit er op maar de functie is voor u als gebruiker eigenlijk niet van toepassing. Misschien hooguit wanneer u met caravan over een glibberig camping terrein rijdt. Dan kan het misschien nét van nut zijn.