Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vermogen valt soms weg

Vraag gesteld door X. Pronk op 17 februari 2022

Mijn vermogen valt regelmatig weg als ik optrek in zijn 1. Het lijkt of de motor verzuipt op dat moment. Er kwam onlangs voor het stoplicht een brandlucht de auto in en enorme rook uit de uitlaat. Er branden geen lampjes, de auto is uitgelezen en er is niets bijzonders opgemerkt.
De auto heeft al 3x bij de garage gestaan, kleine beurt gegeven, uitgelezen, van alles gecontroleerd. Er zat bij de eerste controle alleen een plugje van de turbo niet goed vast (die was onlangs vervangen). 2 jaar geleden was 1 van de bougies helemaal zwart, geen idee of dit hiermee te maken heeft.

Merk: Ford
Type: Focus
Bouwjaar: 2011
Brandstof: benzine (98)
Motorvermogen: 180pk

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Bij uw Ford valt regelmatig het vermogen weg bij accelereren en u vraagt zich af hoe dit kan.

Waardes

Wanneer dit gebrek goed op te roepen is zou de garage wel moeten kunnen ontdekken wat hier de oorzaak van kan zijn. Waarschijnlijk rekent de computer met een verkeerde waarde waardoor de verhouding lucht/brandstof niet juist is. De computer meet waardes als lucht hoeveelheid, inlaatdruk, luchttemperatuur, brandstofdruk en toerental van de motor en de nokkenas en nog meer informatie. Wanneer deze waardes onwerkelijk zijn registreert heeft de motor een fout, maar als deze waardes slechts een klein beetje afwijken zal er geen fout geregistreerd staan maar ondervindt u wel storingen als deze.

Uw storing

Uw storing klinkt mij in de oren als een slechte aansturing van de wastegate of een lekje in de intercooler of een inlaatslang. Dit komt ook overeen met de rook welke u uit de uitlaat zag komen, dit duidt op een mengsel probleem. De garage zal dus de storing moeten oproepen en op dat moment de meetgegevens vergelijken met juiste waardes. Dit kan nog wel eens een tijdrovend werkje zijn en hierdoor kostbaar.

Interne vervuiling

Waar deze motoren vaker problemen mee ondervinden is interne vervuiling. Een schone motor is een basisvoorwaarde voor het juist functioneren. Dus indien er ook sprake is van interne vervuiling moet dat als eerste verholpen worden.