Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schakelen in achteruit gaat moeilijk

Vraag gesteld door H. Hoogeveen op 20 maart 2022

Af en toe in de ochtend krijg ik de versnelling niet in de achteruit dan moet ik eerst veel schakelen in de 1 de 2 etc etc en dan met moeite gaat die er dan in de achteruit maar daarna geen probleem meer en het is ook niet elke ochtend

Merk: Ford Kuga
Type: Kuga
Bouwjaar: 2018
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 150

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U vraagt zich af wat de oorzaak kan zijn van het moeilijker schakelen in achteruit (R). 

Koppeling

Het is lastig om hier met 100% zekerheid iets over te zeggen maar zoals u het omschrijft lijkt het er het meeste op dat de koppeling niet goed vrij komt. Wanneer de koppeling niet goed vrij komt blijft er beweging in de versnellingsbak zolang de motor draait. Dit zorgt voor lastig inschakelen en ook bijgeluiden. 

Diagnose

U kunt eens proberen of het inschakelen van de achteruit wel makkelijk gaat wanneer de motor uit is. Wanneer u dan de koppeling bedient zal er geen beweging aanwezig zijn in de bak. Als het schakelen nu veel lichter gaat is de koppeling de boosdoener. Gaat het schakelen, ook wanneer de motor uit is, moeizaam, dan is de kans groot dat er een defecte is in het schakelmechanisme. Ik zou u in alle gevallen naar de garage verwijzen voor een zekere diagnose.