Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Piepend geluid tijdens het rijden

Vraag gesteld door op 28 februari 2022

Tijdens het rijden maakt mijn auto een super irritant piepend geluid bij de kleinste hobbels. Het komt uit de achterkant van de wagen.
Ik heb de auto heen en weer bewogen toen die stil stond om te kijken of het de dempers waren, maar de piepend geluid kwam niet voor.
Het gebeurt ook niet tijdens het remmen, het is echt alleen bij hobbels. Ik heb geen flauw idee waar het vandaan kan komen.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Uw Volvo C30 maakt een piepend geluid tijdens met rijden en u vraagt wat hier de oorzaak van kan zijn.

Mogelijke oorzaak

Het is lastig om met zekerheid te zeggen wat de geluiden veroorzaakt. We kunnen wel met zekerheid zeggen dat er een defect aanwezig is in het onderstel aan de achterkant van de auto. Het is heel waarschijnlijk dat een van de schokdempers dit geluid veroorzaakt maar het is ook mogelijk dat een draaipunt van de achteras versleten is. Hierdoor ontstaat ruimte wat bijgeluiden kan veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de ophanging van de stabilisatorstang die alleen aanwezig is bij uitvoeringen met een sportchassis.

Demonstreren

Ik zou u aanraden om het geluid te demonstreren aan de monteur van de garage tijdens een gezamenlijke proefrit. Dit om te voorkomen dat hij zich op een ander geluid focust dan wat u verontrust. Wanneer de monteur een diagnose heeft kan er een prijsopgave gemaakt worden.