Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderzoek naar verblindende autolampen van moderne auto's

Vraag gesteld door op 31 maart 2022

Ik heb een vraag over nieuwe witte verblindende autolampen. Het levert namelijk gevaarlijke situaties op. In Engeland is er actie genomen tegen de verblindende autolampen van (moderne) auto's. Is er in Nederland al een onderzoek naar gedaan of gaat de ANWB onderzoek of een enquête houden? Is het iets om door jullie op te pakken? Ad.nl heeft er al eens een artikel geschreven.

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert

Hartelijk dank voor uw bericht waarin u wilt weten of er al onderzoek is gedaan (bijv door de ANWB) naar de verblindende autolampen van moderne auto's.

Onderzoek

Ja, de ANWB heeft in 2019 een gezamenlijk onderzoek gedaan naar de verblinding van autolampen van moderne auto's samen met de zusterclubs uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. U kunt daarover lezen op felle-koplampen. 

LED-verlichting

We weten dat veel nieuwe auto’s uitgerust zijn met LED-verlichting. Deze autolampen benaderen daglicht en zouden daarom minder vermoeiend zijn voor de ogen. En ze verbruiken minder energie. Ook zijn nieuwere auto’s uitgerust met slimme autoverlichtingsystemen die de juiste afstelling van koplampen kunnen regelen. Hierbij stelt de auto de verlichting automatisch (door het verspringen van schuifjes) zelf af naar de situatie. Waarschijnlijk doelt u op de hinder van die nieuwe slimme verlichting.

In de afgelopen winterperiode kregen we enkele klachten van leden over deze nieuwe slimme autoverlichting. Voor zover wij weten, is er nog géén onderzoek gedaan naar de mogelijke hindereffecten van andere weggebruikers van deze slimme verlichting. In ieder geval houden onze auto-experts dat in de gaten. 

Voor nu stuur ik uw melding door naar onze belangenbehartigers die zich met de verkeersveiligheid en autoverlichting bezighouden.
Hoe meer meldingen, hoe sterker het signaal.

Meer informatie over autoverlichting vindt u op soorten-autoverlichting.