Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Niet laten herstellen van schade aan de auto

Vraag gesteld door op 28 februari 2022

Mijn auto is beschadigd door stormschade. Nu is er bij een aangesloten bedrijf een schade calculatie gemaakt.

Is het verplicht om de schade daar te laten maken of kan je ook kiezen om de waarde vermindering te accepteren en het schade bedrag uit te laten keren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Uw auto heeft stormschade opgelopen en u vraagt of u de schade ook kunt laten uitkeren zónder de auto te laten repareren.

Erkende schade

Wanneer er sprake is van schade en erkend door de verzekeraar, dan heeft u de vrijheid de auto te laten herstellen óf het schadebedrag als waardevermindering te accepteren. Vermoedelijk wel met aftrek van het eigen risico of soms ook een wat lager uit te keren bedrag. De voorwaarden hiervan verschillen echter per autoverzekering dus raadpleeg wel uw uw polisblad voor de details.

Garagekosten

Het is echter wel zo dat de garage die werkzaamheden heeft verricht ten behoeve van de expertise, daarvoor kosten in rekening mag brengen. Bijvoorbeeld voor het opzoeken van prijzen, gebruik van garagefaciliteiten of het onderhandelen met de expert. Over de hoogte van garagekosten is soms discussie. Dat is vooral het geval als de garage een vast percentage doorberekent, bijvoorbeeld 5 of 10% van het schadebedrag. U moet dus wel rekening houden met deze kosten die de betreffende garage ongetwijfeld in rekening gaat brengen.

Ik ga er overigens wel vanuit dat mét schade de auto ook veilig en verantwoord rijdbaar is.