Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoge fluittoon bij het remmen

Vraag gesteld door M. Smit op 28 februari 2022

Sinds kort hoor ik  bij licht remmen een soort van hoge toon die je ook wel eens bij vrachtwagens hoort tijdens het remmen.het is geen schurend geluid van versleten remmen
Wat kan ik hieraan doen om het te verhelpen

Merk: Peugeot
Type: 206sw
Bouwjaar: 2002
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 1.1
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U heeft een Peugeot 206 SW en bij licht remmen hoort u hoge toon als bijgeluid.

Frictiemateriaal

Kennelijk hoort u het geluid niet wanneer u wat steviger remt. Wanneer de remblokken conditioneel nog goed zijn zou het geluid misschien veroorzaakt kunnen worden door het frictiemateriaal van de remblok. Dat kan misschien wat verouderd zijn waardoor de oppervlakte van de remblok verhard is en wat ontvankelijker wordt voor bepaalde bijgeluiden.

Samenspel

Wanneer het wiel los is van de grond en u zou aan het wiel draaien, hoor je altijd een licht slepend geluid. Dat is gebruikelijk. Soms kan dat geluid overgaan in een piep wanneer je met een geringe pedaaldruk wat afremt. Min of meer vergelijkbaar wanneer u met een natte vinger over een wijnglas gaat. Het is dus een samenspel tussen de oppervlakte van de remschijf en van de remblok, mogelijk ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Het zou kunnen dat het bijgeluid (tijdelijk) verdwijnt wanneer u een aantal maal stevig remt.

Conclusie

Maar wanneer de remblokken dik genoeg zijn en de remschijven niet overmatig gegroefd of gecorrodeerd, kan het bijgeluid verder geen kwaad en is de gewenste remvertraging niet in gevaar. En heeft u tóch twijfels over de staat en conditie van de remmen, dan is nader onderzoek van de remmen uiteraard meer dan wenselijk.