Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe snel laden via normaal stopcontact?

Vraag gesteld door op 24 maart 2022

Ons huis heeft een stroom aansluiting van 1x35A en 230V.  Zo ver ik kan nagaan heeft onze meterkast 7 stoppen van 16 ampère. Bij de stoppen staat namelijk E81/B16 (zie foto hieronder).

Mijn vragen:

  1. Is de huidige laadcapaciteit van één van mijn stopcontacten maximaal 230 X 16 = 3,68 kW?
  2. Kan ik een elektrische auto met een interne AC/DC omvormer van 6,6 kW en een accucapaciteit van 44 kW dan in 44/3,68 = 12 uur worden opgeladen?
  3. Is het mogelijk met een 3 fasen laadpaal/laadbox van 11 kW de laadtijd van de auto te verlagen naar 44/6,6 = 6 2/3 uur?
Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt hoe snel het laden verloopt met een gewoon stopcontact of via een laadpaal/wallbox aan huis.

Uw berekeningen kloppen maar er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden en die grote invloed hebben op de te verwachten uitkomst.
Uw vragen:

  1. De laders in de kabel hebben vaak een beperking van 10A waardoor er met maximaal 2.3kW geladen kan worden. Wanneer u gebruik maakt van een stopcontact met de thuislader is het slim om gebruik te maken van een stopcontact met een eigen groep, dit in verband met veiligheid.
  2. Het laden van een 44kW accupakket zou dus uitkomen op 44/2.3 = 19 uur. Vergeet de laadverliezen niet die altijd optreden (warmteverliezen in omvormer, stekkerovergangen enz). die ervoor zorgen dat niet het maximale vermogen in de accu terecht komt. Tevens verloopt laden altijd in een curve. Het laden begint en eindigt nooit met de volle 100% maar zal altijd iets lager beginnen en eindigen wat ook zorgt voor iets meer tijd bij het laden.
  3. Door gebruik te maken van een laadpaal met 3 fasen kunt u de tijd die nodig is voor het laden aanzienlijk verkorten. Bijna gelijk aan uw berekening maar ook hier heeft u te maken met de eerder genoemde beperkingen. Deze beperkingen kunnen zorgen voor een verlies van zo'n 15% (dus extra tijd).

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina over je elektrische auto opladen aan het stopcontact