Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrische auto laden in Frankrijk

Vraag gesteld door J. van Selm op 28 januari 2022

Binnenkort ga ik voor de eerste keer met een elektrische auto naar Frankrijk. Via de diverse route planners (ABPR, Chargemap, maar ook die van Audi zelf) bereid ik mij voor. Opvallend is hoe vaak HPC laders van Total Energie buiten gebruik zijn. Ionity laders zijn wel in gebruik, maar met name ten noorden van Parijs zijn die er nauwelijks. Gelukkig zijn er wel een aantal in voorbereiding, dan wel in aanbouw. Wordt er op Europees niveau (bijvoorbeeld via consumentenorganisaties) op de een of andere manier druk uitgeoefend om dit te laten verbeteren. Als geen of slechts 1 van de 6 laders beschikbaar is, dan wordt het dringen en is de transitie gedoemd te mislukken. Velen zullen dan  weer te toevlucht moeten nemen naar een benzine dan wel diesel aangedreven auto.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert


U wilt weten of consumentenorganisaties internationale druk uitoefenen om de mogelijkheden voor het laden van een elektrische auto, met name in Frankrijk, te verbeteren.

De FIA

De ANWB is lid van de FIA, de overkoepelende Europese organisatie van automobielclubs. Daar staat dit onderwerp inderdaad op de agenda. Hoewel de uitrol van de infrastructuur voor elektrische auto's niet overal even hard gaat is die wens er zeker. De specifieke problemen met snelladers in Frankrijk zijn ons en de FIA bekend. Het is niet zo dat de FIA zich specifiek op één land richt maar het Europese klimaatakkoord heeft ook in Frankrijk zijn invloed en men is inmiddels volop bezig met de transitie van met name diesel naar elektrische aandrijving.

Frankrijk

Er is een flink verschil tussen de landelijke gebieden, waar we zo graag op vakantie gaan en doorheen rijden, en de meer bewoonde wereld. Dat is in alle landen zo; buiten de steden gaat de ontwikkeling helaas niet zo snel en in Frankrijk kampt men ook nog met technische tegenslagen bij het snellader netwerk. Wij proberen een en ander zo goed mogelijk te volgen, ook voor onze EV Routeplanner, en houden de laatste informatie bij op onze pagina Met een elektrische auto naar Frankrijk.