Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brandstof reiniger nodig

Vraag gesteld door op 13 februari 2022

Is brandstofsysteemreiniger 974 nodig bij elke beurt?

Merk: Audi A3
Type: Sportback G-Tron
Bouwjaar: 2015
Brandstof: Gas en benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt of het noodzakelijk is om bij elke onderhoudsbeurt een brandstofreiniger toe te voegen.

Noodzakelijke aanvulling?

Voor de gemiddelde gebruiker zie ik dergelijke additieven niet als een noodzakelijke aanvulling op het reguliere onderhoud. De brandstofkwaliteit is goed genoeg om zonder toegevoegde reinigers duurzaam en betrouwbaar te kunnen blijven rijden. Echter, er kunnen uitzonderingen zijn zoals berijders die heel incidenteel rijden en soms maanden met één tank brandstof doen. Dan kan de brandstofkwaliteit wat teruglopen en het brandstofsysteem inwendig wat gaan vervuilen. Dan heeft het zeker een preventieve werking.

Toepassen dergelijk product

Ook in uw geval wil ik toch ook een uitzondering maken voor het toepassen van een dergelijk product. Uw A3 zal vermoedelijk hoofdzakelijk op LPG draaien maar wel op benzine starten. Wat dat betreft komt het oorspronkelijke brandstofsysteem dus maar heel beperkt in actie. Ook dat levert in potentie meer kans op inwendige vervuiling van brandstofleidingen en injectoren. Dan vind ik deze toepassing zeker gerechtvaardigd om dit bijvoorbeeld ééns per jaar aan de tank toe te voegen.

Aanvullend advies

Overigens wil ik ook nog de optie meegeven om als alternatief de duurdere E5 premium benzine te tanken, die meer reinigende additieven heeft. Dan kunt u overwegen een dergelijk middel achterwegen te laten. Met ook nog het aanvullende advies om juist bij LPG auto's de benzine voorraad redelijk op peil te houden. Dus de tankinhoud niet te leeg laten worden. Dat is in de regel beter voor de koeling van de brandstofpomp en voorkom je daarmee dat vooral de vervuiling onderin de tank ooit 'n keer meekomt en voor problemen gaat zorgen.