Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afrolomtrek alternatieve winterbandenmaat gelijk aan zomerbanden?

Vraag gesteld door M. Hoogeman op 26 februari 2022

Ik wil de sportage phev kopen maar wil meteen winterbanden met velg bestellen de zomerband is 235X50X19 is dan een winterband met 225X60X18 een goede keuze en heeft deze dan de zelfde afrolomtrek

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt of er een verschil is in de afrolomtrek tussen de zomerbandenmaat en de beoogde winterband.

Bandenmaat

Dat verschil is +1,34% en dit valt binnen de geaccepteerde marge van -2% tot +1,5%. Wanneer ik echter de huidige prijslijst bestudeer van deze plug-in Kia Sportage, dan is daar één van de genoemde bandenspecificaties in 235/55/18. Deze bandenmaat krijgt daarom wel de voorkeur omdat dit een af-fabriek bedachte maatvoering is, met een verschil in afrolomtrek van slechts 0,27%. Maar 225/60/18 is wat afrolomtrek betreft wel een verantwoord alternatief.

PHEV versie

Ik wil nog wel benadrukken dat de bandenmaat voor de PHEV versie volgens de prijslijst de genoemde 19'' zomerbandenmaat is en optioneel géén andere maatvoering wordt genoemd. Wanneer ik echter de PHEV accessoires brochure bekijk dan worden daar wel 17'' en 18'' wielsets aangeboden. Dan ga ik er vanuit uit dat van 19'' naar 18'' niet bezwaarlijk is qua beschikbare ruimte om het remsysteem te kunnen huisvesten. Maar misschien dat de dealer dat voor de zekerheid nog wil bevestigen.

Conclusie

Zoals gezegd kán de genoemde winterbandenmaat er verantwoord onder, maar is 235/55/18 de betere keuze omdat deze maat ook fabrieks conform is en nog dichter bij de afrolomtrek van de zomerbanden komt.