Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

1.2 tce motor betrouwbaar?

Vraag gesteld door op 13 maart 2022

Er is mij een Renault Clio estate 12 tce met 190.000 km aan geboden. Zijn deze motoren wel betrouwbaar? De auto is van 2008 en heeft 190000 gelopen.

Merk: Renault
Type: Clio
Bouwjaar: 2008
Brandstof: Benzine
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U kunt een Renault Clio aanschaffen en vraagt of de motor betrouwbaar is.

Deze motoren zijn over het algemeen best betrouwbaar, maar voordat u de auto aanschaft zou ik u wel een aankoopkeuring adviseren. De genoemde motor van de generatie t/m 2016 heeft de reputatie heeft van hoog olieverbruik en distributieketting problemen zijn wat ons betreft ook geen uitzondering.

Het zijn voornamelijk de delen er omheen die gevoelig zijn voor slijtage zoals de turbo, dynamo maar ook de wielophanging en het interieur. Allemaal onderdelen die op de lange termijn defecten kunnen gaan vertonen. Dan heb ik het over kilometerstanden vanaf zo’n 150.000 km heel erg afhankelijk van onderhoud en gebruik. U kunt zich wel voorstellen dat een auto die voornamelijk voor lange ritten op de snelweg gebruikt is een heel ander slijtagepatroon heeft als een auto die gebruikt is om dagelijks mensen op te pikken en weg te brengen. Een kilometerstand zegt dus ook niet alles.

We hebben een mooie occasionstest met hierin ook de rubriek ‘dit vindt de Wegenwacht’. Zo kunt u een idee krijgen van de betrouwbaarheid van deze auto’s. Zie hiervoor: occasiontest clio