Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke dodehoekspiegels?

Vraag gesteld door op 7 februari 2022

Ik wil dodehoekspiegels op mijn auto(s) plaatsen. Op het internet worden ze in vele vormen aangeboden: bubbeltjes, rechthoeken, vierkantjes, enz. En ook afmetingen: klein tot ca. 20% van de spiegel. Hoe te kiezen? En kan je beter op beide buiten spiegels monteren?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U wilt dodehoekspiegels aanschaffen maar weet niet welke het beste zijn.

Opzetspiegels

Dit soort spiegels zijn er in vele soorten en maten. We hebben er geen vergelijkend onderzoek naar gedaan omdat dit soort spiegels nooit een volledige dekking geven; ze kunnen hierdoor een gevoel van schijnveiligheid opwekken. Wanneer u toch tot aanschaf over gaat zou ik adviseren om opzetspiegels te monteren zodat er in ieder geval geen zicht van de normale spiegels verloren gaat. Dus dan bedoel ik iets vergelijkbaars met deze: opzetspiegelIk wil u er op wijzen dat de kleine spiegeltjes die u kunt aantreffen op politieauto’s en lesauto’s geen dodehoekspiegels zijn, maar als tweede set spiegels voor de bijrijder.

Waarschuwing

Vaak zijn moderne auto’s uitgerust met een waarschuwing wanneer er een voorwerp in de dode hoek bevindt of zoals bij de Hyundai Tucson wordt er bijvoorbeeld op het dashboard weergegeven wat er in de dode hoek zit op het moment dat de richtingaanwijzer gebruikt wordt. Zie onze rijtest, vanaf 11:45 wordt het heel goed uitgelegd: Hyundai Tucson-Peugeot 3008 rijtest.