Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voor- en nadelen DSG en conventionele automaat

Vraag gesteld door M. Hoogeman op 24 januari 2022

Wat is voor een auto fabrikant de reden om voor een DSG automaat of voor een conventionele versnellingsbak te kiezen. En welke is storingsgevoeliger? Ik heb nu DSG maar de auto waar ik eventueel interesse in heb hebben een conventionele. Wat is voordeel/nadeel??
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt informatie over twee verschillende soorten automaten.

DSG

De DSG (merknaam van VW/Seat/Skoda) is een automaat die technisch wel lijkt op een handgeschakelde versnellingsbak. Koppeling en schakeling zijn geautomatiseerd. Doordat dit soort bak een dubbele koppeling heeft kan er heel snel geschakeld worden zonder dat de aandrijving wordt onderbroken. Er zijn minder aandrijfverliezen dus dat levert een lager brandstofverbruik op ten opzichte van de conventionele automaat. De schakelmomenten kunnen wel voelbaar zijn en de DSG heeft qua betrouwbaarheid en levensduur niet de sterkste reputatie. Er zijn veel bedrijven gespecialiseerd in reparatie en revisie en dat is wel een teken aan de wand.

Conventionele automaat

De conventionele automaat kan ik meer betrouwbaar noemen en is in de meeste gevallen comfortabeler. Het nadeel is het wat hogere verbruik en soms ook bijgeluiden bij accelereren.

Meer informatie vindt u op onze pagina over automaten.