Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vergelijking kosten benzine en elektrisch rijden

Vraag gesteld door J. van der Meyden op 20 januari 2022

Ik las in autoweekend een verslag van een rit van een elektrische Volvo van gent naar Noorwegen. Ik schrok van de hoeveelheid kwh die deze rit opslokte. Het artikel vermeld ook hoeveel huishoudens van die hoeveelheid stroom konden draaien. Ik zou graag eens een vergelijk zien tussen  gelijkte auto's. bv de hyundai Kona. Een elektrisch, een hybride en een op benzine.
Dan eenzelfde reis en dan een verslag van hoeveel liter benzine en hoeveel kwh er verbruikt is.  Niet alleen de benzine is momenteel erg duur ook het gas en de electriciteit. Bovendien is er  van allemaal een groot tekort.
Een dergelijke (rij)test met eerlijke verbruik en kostprijs ben ik nog nergens tegengekomen. Zeker niet met meerekenen van het verschil tussen aanschafprijs en waardevermindering van de auto.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U schrok van de hoeveelheid energie die een (elektrische) auto verbruikt. Dat is inderdaad heel veel.

Energie

Met de komst van elektrische auto's is er meteen nieuw vergelijkingsmateriaal gekomen dat inzicht geeft in hoeveel energie er eigenlijk nodig is om een auto te laten rijden. We kunnen het nu vergelijken met het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden, maar het geeft ook inzicht in de gigantische hoeveelheid energie die een liter fossiele brandstof bevat. En dan is een verbrandingsmotor ook nog behoorlijk inefficiënt als we kijken naar het percentage energie dat daadwerkelijk nuttig gebruikt wordt voor voortbeweging. Het meeste gaat nog steeds verloren in warmte.

Kosten berekenen

Een artikel over kosten van elektrisch vs benzine vs hybride hebben wij in 2020 gemaakt. Het is te vinden op anwb.nl. Daarin staat ook een link naar onze autokostentool, waar u de totale kosten inclusief afschrijving kunt berekenen van zowel elektrische auto's als auto's met een verbrandingsmotor, of auto's die beide aan boord hebben.