Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Skoda Yeti slaat pas laat aan

Vraag gesteld door R. Huiskes op 23 januari 2022

Ik heb een technisch vraag. Ik heb een Skoda yeti 1.2 tsi uit 2011. Als ik de auto start duurt het +/- 2 sec voordat hij start. Dat vindt ik vrij lang. Mij vrouw merkt er niks van maar ik denk dat dat veel te lang is. Ik heb nog 1,5 maand Bovag garantie, moet ik dit met de garage overleggen of ben ik gewoon aan het zeiken? Het is niet de accu of zo. Mij lijkt het de hoge drukpomp. Want als ik hem gelijk daarna start gaat hij meteen aan.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt zich af of u op basis van de nog resterende Bovag garantie terug moet naar de verkoper. Ik ga er vanuit dat uw Soda Yeti in die zin wel start maar pas na een seconde of twee wilt aanslaan.

Mogelijke oorzaken

Deze 1,2 liter motor loop soms op slechts drie cilinders. Dat is het gevolg van ‘doorslaan’ van de bougiekabels op het metalen omhulsel of de cilinderkop. De Wegenwacht isoleert dit, of vervangt desnoods de betreffende bougiekabel. Een 1,2 die te weinig trekkracht levert, kan last hebben van een vastzittende wastegate op de Turbo. De Wegenwacht roept hem met een tikje met een hamer tot de orde. Als de 1,2 niet wilt aanslaan en de temperatuurmeter staat in het rood, dan blijkt vaak alleen de temperatuursensor stuk.

Ik som maar even op wat mijn collega's langs de weg zoal tegenkomen bij de 1,2 liter versie van de Yeti. Ik denk dat het laatstgenoemde euvel omtrent de temperatuurzender nog wel in relatie gebracht kan worden met het door u omschreven verschijnsel. Maar eerlijk gezegd is de door u genoemde hogedruk brandstofpomp ook wel verdacht. Of de brandstofdruk in het algemeen.

Conclusie

Wat mij betreft dus alle reden om de verkoper binnen de garantie termijn hier nog naar te laten kijken of op zijn minst ook te melden. Die twee seconden starttijd is toch niet helemaal gebruikelijk en lijkt mij inderdaad brandstof gerelateerd.