Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nokkenas-stand sensor blijft in storing

Vraag gesteld door A. Pals op 18 januari 2022

Nokkenas stand sensor bank 2 blijft in storing. Sensor a en b al meerdere malen vervangen. Stekker gereinigd.  Storing gewist komt binnen 1 dag terug met motorstoring. Houdt bij 4000 toeren licht in. Waar moet ik het probleem zoeken? Bougies al vervangen bobines zijn goed. 

Merk: Volkswagen
Type: Passat 2.3 v5
Bouwjaar: 2003
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 170

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


Uw Nokkenas-stand sensor blijft in storing en u vraagt waar u het probleem moet zoeken.

Sensor

De sensor die de stand van de nokkenas van uw 2.3 V5 motor bepaalt, blijft in storing. Beide sensoren zijn al vervangen op de verdenking dat de sensor zelf niet goed werkt. Ook is de stekker schoongemaakt. Daarmee lijkt het disfunctioneren van de sensor wel uitgesloten. Wellicht trekt deze dus terecht aan de bel en is de stand van de nokkenas van bank 2 inderdaad niet goed. 

Scope

Met een scope kan de garage de standen van de nokkenassen vergelijken ten opzichte van de krukas. Dan pas kan je zien of de distributie van tijd staat of dat het signaal wel goed is, maar verkeerd geïnterpreteerd door de regeleenheid. Het zou ook nog aan de voeding kunnen liggen. Er zal dus een goede diagnose moeten worden gesteld en dat gaat niet door middel van uitlezen alleen.