Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe APK voldoende of aankoopkeuring?

Vraag gesteld door S. Saporte op 24 januari 2022

Ik wil een Volvo kopen met drie maanden garantie die net RDW goedgekeurd is. Er volgt nog een APK. Is er dan nog een aankoopkeuring nodig? Wordt daar meer gekeurd dan het RDW keurt?

Merk: Volvo
Type: V70 xc
Bouwjaar: 2006
Brandstof: Bezine
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U overweegt de aanschaf van een Volvo XC70 uit 2006 met drie maanden garantie en net door de RDW goedgekeurd. U vraagt of een aankoopkeuring dan toch een meerwaarde is.

Voldoende?

Ik weet niet om welke RDW keuring het gaat maar vermoedelijk heeft dat met import te maken. Aanvullend gaat er nog een APK plaatsvinden. Echter alles bij elkaar hoeft dat voor een inmiddels 16 jaar oude auto niet te betekenen dat alles dan dik in orde is. Ondanks de APK en RDW keuring kunnen er natuurlijk tal van gebreken zijn die bij beide keuringen volstrekt irrelevant zijn. In beide gevallen wordt er niet eens formeel met de auto proef gereden. APK heeft immers betrekking op de minimale emissie- en veiligheidseisen.

Aankoopkeuring

Een recente APK zou je prima kunnen beschouwen als positief voorteken, maar zal men bij een aankoopkeuring duidelijk verder kijken dan waar de auto wettelijk minimaal aan moet voldoen. Dus wanneer u écht op safe speelt dekt een aankoopkeuring veel meer de lading dan een APK. Tenzij de aangeboden garantie van drie maanden zwart-op-wit betrekking heeft op de gehele auto, inclusief arbeidsloon en onderdelen. En dat u wat betreft de verkoper ook duidelijk de zekerheid heeft dat gebreken binnen die eerste drie maanden ook daadwerkelijk worden opgelost. Dan zou u misschien de gok kunnen nemen daarop te vertrouwen. Maar vóóraf een aankoopkeuring, voordat u het koopcontract tekent, geeft u duidelijk meer inzicht in de algehele staat en conditie van de auto, en kunt u ongeacht de uitslag in meerdere opzichten daar uw voordeel mee doen. Je weet immers vooraf waar je aan toe bent.