Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor komt niet op bedrijfstemperatuur

Vraag gesteld door op 25 januari 2022

De 1.8 benzinemotor van mijn Golf komt niet op bedrijfstemperatuur. Ook loopt de temperatuur bij het rijden terug en vervolgens bij het stilstaan weer op. Ook bereikt de motor de 90 graden niet met het rijden van lange stukken (30/45 minuten op wegen waar je 100 km/u mag).

Is dit te wijten aan het koude weer, of is er wat anders aan de hand? Temperatuursensor in het koelsysteem is voor +-5 jaar geleden nog vervangen. Kachel wordt ook tijdig warm en de motor heeft geen moeite met starten.

Merk: Volkswagen
Type: Golf
Bouwjaar: 1999
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 125

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Uw VW Golf lijkt niet op bedrijfstemperatuur te komen. Stationair loopt het wel wat op maar eenmaal rijdend zakt het weer.

Thermostaat

Eigenlijk omschrijft u een verschijnsel waar ik de thermostaat voor verantwoordelijk acht. Een verbrandingsmotor moet zo snel mogelijk de optimale temperatuur bereiken om de uitstoot van gassen te beperken, maar hij mag niet té heet worden. De thermostaat verkleint in een gesloten toestand het koelsysteem om zo de bedrijfstemperatuur zo snel mogelijk te bereiken. Pas dan gaat de thermostaat open en doet de radiateur in het hele koeling verhaal ook mee. Meer informatie vindt u op onze pagina over de thermostaat.

Conclusie

Vermoedelijk gaat in uw geval de thermostaat te vroeg open waardoor de motor, zeker bij wat kouder weer, dan niet echt op de gewenste bedrijfstemperatuur komt. Gezien het bouwjaar van de auto is een nieuwe thermostaat geen enorme ingrijpende en prijzige klus. Ik schat een bedrag van ongeveer 125-150 euro.