Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet een automaat in D of S bij optrekken in combinatie met een caravan?

Vraag gesteld door I. Oskam-Rienstra op 2 februari 2022

Ik rij dit jaar voor het eerst een automaat. Moet je ook op de vlakke weg in de sportstand rijden wanneer je een caravan trekt? Of is de D stand ook goed?

Merk: Vw
Type: Tiguan
Bouwjaar: 2021
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 150 pk automaat
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt of u de automaat bij optrekken op een vlakke weg en in combinatie met een caravan in S moet zetten of dat D ook goed is.

Bij het gebruik van de automatische transmissie in combinatie met een caravan op een vlakke weg is het niet noodzakelijk om de S in te schakelen. Vaak gaat optrekken in S wel soepeler, de auto wacht tenslotte langer met overschakelen naar een hogere versnelling. Wel is het heel vaak noodzakelijk om bij het rijden in de bergen (in combinatie met een caravan) de automaat op handmatig schakelen te zetten zodat u zelf tijdig kunt  terugschakelen. Op die manier houdt u het toerental hoger waardoor er voldoende trekkracht en ook blijft hierdoor de motorkoeling beter op orde. Hoe u handmatig kunt schakelen kunt u vinden in de handleiding van uw auto. Uw boekje is ook digitaal inzichtelijk via de site van Volkswagen.

Tips over rijden met een caravan in de bergen vindt u op onze pagina.