Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppeling versleten bij C1

Vraag gesteld door P. Vrolijk op 31 januari 2022

Ik heb zojuist een Citroen C1, okt 2015, km 33000 gekocht met 3 maanden Bovag garantie. De koppeling komt hoog op en bij ongeveer 80-85% kan ik gas geven en rij ik weg. Ik heb dat aangegeven dat ik dat niet zo fijn vind, maar de dealer vertelde mij dat dat zo is bij deze auto. Nu blijkt waarschijnlijk dat de koppeling gewoon versleten is, bij zo weinig km is het waarschijnlijk een stadsauto geweest waardoor de koppeling sneller slijt. Dit zijn hoge kosten en de hamvraag is nu, wie draait er voor de kosten op, de dealer of de ik, de koper?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U bericht over een versleten koppeling van uw Citoën.

Versleten koppeling

De levensduur van een koppeling is uiteraard afhankelijk van rijstijl en gebruiksomstandigheden. Bij normaal gebruik zou redelijkerwijs 150.000 kilometers wel haalbaar moeten zijn. Met deze lage stand is een versleten koppeling dus redelijk snel te noemen. Er moet wel geconstateerd worden of de koppeling echt versleten is en dit niet een eigenschap is van de auto. Het hoog aangrijpen kan ook een kwestie van wennen zijn.

U heeft de auto net in bezit en u heeft Bovag-garantie op de auto. In principe zou een versleten koppeling daaronder vallen, tenzij de verkoper kan aantonen dat er sprake is geweest van verkeerd gebruik. Een versleten koppeling valt onder Bovag-garantie. Dat zou natuurlijk óók de vorige eigenaar te verwijten kunnen zijn. Misschien is de auto afgeleverd met een koppeling in een ver gevorderd stadium van slijtage. Daarbij komt ook dat matige koppelingen een vaker gehoorde klacht is bij deze auto’s.

Bewijslast leveren

Binnen de garantie termijn is het formeel zo dat de garage dus de bewijslast moet aanleveren dat de berijder verantwoordelijk is voor dit gebrek. De koppeling zal ongetwijfeld sporen van overmatige slijtage vertonen of zelfs verkleuringen van oververhitting. De grote vraag is dan in hoeverre de garage het aannemelijk kan maken dat u daar de veroorzaker van bent en niet de vorige eigenaar.

Reden genoeg dus om daar nog eens concreet met uw garage over in dialoog te gaan. Een overweging zou ook nog kunnen zijn om naar de Geschillencommissie te gaan en de betreffende onderdelen te bewaren voor nader onderzoek. Een uiteindelijk bindende uitspraak laat wel de nodige maanden op zich wachten.

Compromis

Hopelijk weet u tóch met uw garage tot een compromis te komen. Een nieuwe koppeling bij een auto van ruim 6 jaar is voor u ook een extra voordeel. Misschien is het voorstel de kosten te delen nog een redelijk compromis. 

Meer informatie vindt u op onze pagina over klachten na aankoop.