Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Klopt de temperatuur op het dashboard wel?

Vraag gesteld door A. v.d. Merk op 26 januari 2022

De eerste 8 km blijft de temperatuur op 50 graden staan en dan ineens gaat de temperatuur door naar 90 graden.Wat zou dit kunnen zijn ???

Merk: Opel
Type: Karl/viva 1.0
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 55 kw

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U heeft een vraag over de temperatuurmeter van uw Opel.

Ingeprogrammeerde waarde

Eigenlijk zie ik niet vreemds. Bij moderne auto’s wordt niet de werkelijke motortemperatuur weergegeven op het dashboard maar een ingeprogrammeerde waarde. 

Motortemperatuur

Om zo efficiënt mogelijk te zijn bepaalt het motormanagement samen met de thermostaat voor een groot deel de motortemperatuur. De motor moet zo snel mogelijk warm zijn en eigenlijk is een hogere temperatuur dan 100℃ ook wenselijk. In de huidige koelsystemen is de tempratuur vaak net boven de 100℃. Om nu te voorkomen dat de bestuurder hiervan schrikt geeft de meter bij een goede werktemperatuur netjes 90℃ aan en tijdens de opwarmfase staat de meter precies op 50℃.

Conclusie

U wordt dus een beetje op het verkeerde been gezet. De meter is meer een animatie dan een werkelijke weergave van de temperatuur. Deze is wel uit te lezen met diagnoseapparatuur. Indien u twijfelt kunt u de garage altijd even vragen om de echter waardes te bekijken.